Záchyt neoznačeného spotrebiteľského balenia liehu

17.02.2009 Prešov

V rámci operatívnej a vyhľadávacej činnosti colníci SCÚ Prešov vykonali dňa 16.2.2009 v jednom zo známych obchodným reťazcov akciu, zameranú na kontrolu spotrebiteľského balenia liehu.
Pri kontrolách, ktoré boli vykonané v nákupných strediskách predmetného obchodného reťazca súčasne v Prešove, v Medzilaborciach, v Humennom a vo Vranove nad Topľou, colníci zabezpečili spolu 69 kusov spotrebiteľských balení liehu, ktoré neboli označené kontrolnou známkou.

Liehoviny, opatrené etiketami WODKA GORBATSCHOW, boli v balení 0,75 l s obsahom alkoholu 37,8%. Podľa údajov na etikete sa jedná o alkohol vyrobený v Nemecku, distribuovaný spoločnosťou sídliacou v Seredi.

Nakoľko spotrebiteľské balenie liehu je možné na Slovensku uviesť do daňového voľného obehu len vtedy, ak je označené kontrolnou známkou, podľa zákona o spotrebnej dani sa jedná o správny delikt, za ktorý hrozí predmetnej spoločnosti pokuta minimálne 331,93 €.

Finančný únik na spotrebnej dani z liehu bol vyčíslený na sumu 182,30 €. Zabezpečené spotrebiteľské balenia liehu boli prepadnú v prospech štátu a následne budú zničené.

Colná správa na základe svojich skúseností varuje konzumentov alkoholických nápojov, pred konzumáciou nelegálne vyrábaného alkoholu, ktorý máva často za následok vážne zdravotné riziká. Všetky podozrivé informácie je možné nahlásiť na bezplatnú zelenú linku colnej správy 0800 110 110.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región